אשקול להתחסן נגד קורונה רק בדור השלישי של הטכנולוגיה

6 באוגוסט 2020

ביום שלישי ה-4 באוגוסט ארגון הבריאות העולמי התריע בפני הרוסים לבל יוציאו לפועל את כוונתם לחסן את כל אוכלוסיית רוסיה כבר באוקטובר הקרוב. הארגון הפציר בהם לקיים את ההנחיות הבינלאומיות ואת כל השלבים הדרושים בהליך בטוח לאישור חיסונים.

ההתרעה באה בעקבות דבריו של שר הבריאות הרוסי, מיכאיל מורשקו, כי בכוונת רוסיה לחסן את כלל אוכלוסייתה בחודש אוקטובר – ובכך להיות המדינה הראשונה שתשיק חיסון המוני נגד הנגיף. נראה שרוסיה קיצרה את זמני הניסויים הקליניים וזירזה את ההערכות הקליניות בניסיון לנצח במרוץ העולמי לפיתוח החיסון.

החיסון שמפתחת רוסיה אינו נמנה עם רשימת 6 החיסונים של ארגון הבריאות העולמי שהגיעו לשלב 3 של הניסויים הקליניים. "לפעמים חוקרים בודדים טוענים שמצאו משהו, וזה כמובן חדשות נהדרות", אמר דובר ארגון הבריאות העולמי בפני עיתונאים. "אבל בין למצוא או לקבל מושג על חיסון שאולי עובד 'בערך', לבין דבקות בכל השלבים של המחקר הקליני. זה הבדל גדול".

זירוז הליכים מסוכן

על דברים מסוג זה התרעתי כבר בפברואר 2020 כשהמגפה החלה להתפשט בעולם וכולם חשבו שהחיסון יהיה מוכן בסתיו. מי שמבין בנפש האדם לא צריך להיות מופתע אם ייווכח לראות, במרוץ לחיסון, קיצורי דרך של מדינות, מדענים ותעשיות. בתהליך הפיתוח של חיסון וטכנולוגיה מתקדמת בסדר גודל כזה מעורבים יצרים, כבוד וכסף רב מדיי מכדי להאמין שמיטב המוחות, ראשי התעשיות והפוליטיקאים בעולם לא ייפלו ברשתם של דחפים קמאיים אדירים שמניעים את המין האנושי מקדמת דנא. רק תמימים יאמינו שהאלטרואיזם יגבר הפעם בגלל עוצמת המשבר, ורבים ימחלו על כבוד ועושר, גם אם מדומים, שיכולים ליפול בחלקם.

אלא שמשהו הרבה יותר מסוכן מתפתח מאחורי הקלעים שכדאי לכולנו להרים את ראשנו ולהסתכל עליו בעיניים בוחנות. הוא יכול להפיל חללים רבים יותר מאשר הווירוס עצמו – חללים ממש, חללים אינטלקטואליים וחללים כלכליים.

אני יכול להבין את הדחף למהר בתחרות לפתח ראשונים את החיסון, גם אם מקצרים פרוצדורות של בטיחות מינוריים, מאחר ושכאלה אפשר לתקן אחר גרסה ראשונית של הטכנולוגיה – כמובן אם מודעים לכך שיכולים להיווצר טעויות בהליך המזורז. אך לא נוכל לקבל הליך שבו מדענים וחברות פארמה ישקרו לנו וירמו במה שהם עושים מאחורי הקלעים ולו רק כדי לזכות בתקציבי עתק שיעברו אליהם מיד לכשהחיסון יאושר.

האם הליך הפיתוח של החיסון לוקה במרמה?

שלא יהיה ספק, מה שאני עומד לכתוב בשורות הבאות, אינו בגדר השערות. בחודש האחרון עמלתי לא מעט כדי לאסוף ממקורות שונים דברים שמצביעים על משהו חמור מאוד שמתרחש בהליך המדעי שאמור לדייק במהימנותן של טכנולוגיות חיסון שחברות שונות מנסות לפתח.

אני קורא מכאן לבחון בשקיפות גבוהה יותר את ההליכים של הפיתוח. במיוחד אני קורא לעיתונאים להתחיל לעשות את עבודתם נאמנה ולדווח על הדברים שכבר מתחילים לזלוג החוצה ממעבדות של החברות הכי מתקדמות בתחרות לפיתוחו של החיסון. אני קורא להם, להירתם בעזרת כלי עיתונאות חוקרת אמינה להתריע על מה שהחברות עושות במחשכים בתואנות של שמירת סודיות לגיטימית. ראשית, כדי שלא נאמר שהכול היה ידוע ורק לא דיווחתם לנו עליהם ובעיקר כדי להציל את כספי משלם המיסים ומערכת הבריאות הציבורית מליפול בידיהם של תאווי בצע שלא אכפת להם להפיל חללים במרוצתם לתהילה ולעושר.

במה דברים אמורים, להלן שתי דוגמאות. רק בשבוע שעבר הופצצנו מכול עבר בחדשות שחברת AstraZeneca והחוקרים שלה מאוני' אוקספורד היוקרתית (הכול כדי למתג טוב יותר את המוצר) וחברת Moderna שישראל חתמה עמה הסכמי רכישה במיליוני דולרים, מתקדמים בצעדים מהירים ובטוחים לעבר השלב השלישי במחקר עם נשאים.

וואו כולנו אמרנו, איזה יופי!

רשימה חלקית של חברות העוסקות בפיתוח חיסוןזאת יש לדעת, יש למעלה מ-150 חברות וקבוצות בכל רחבי תבל שאין להן יחסי ציבור כל כך משומנים שגם הן רצות לעבר קו הסיום והציבור בקושי מודע למה שהן עושות מאחורי מעבדות מאובטחות היטב. אלא שאמצעי התקשורת משום מה מתעלמים מלבחון בזכוכית מגדלת את ההליך שהן נוקטות ובתוצאות שהן מפרסמות. משום מה עושה רושם שעיתונאים עושים "העתק-הדבק" מדפי המסרים שדוחפים להם אנשי יחסי הציבור של החברות. העיתונאים לא טורחים אפילו לקרוא ובוודאי גם לספר לכולנו על הכשלים והעיוותים, אם לא לומר השקרים, שהחברות הללו מכסות בקמפיין מתוקשר היטב.

קבוצת אוקספורד

ב-CNN כבר מדברים על הקמפיין האגרסיבי של החבורה מאוקספורד. ראו מה החברה הזו עושה מאחורי בליל המלל היפה שהיא שופכת על עיתונאים שלא עושים את עבודתם נאמנה. למשל, אחר שלב הניסוי הקליני הראשון שנערך באפריל החוקרים הוסיפו משום מה לנדבקים שקיבלו את החיסון תרופה להורדת חום בשם acetaminophen כל שש שעות למשך 24 שעות. הדבר לא הופיע כלל בחומרי היח"צ ואף אחד לא משוחח על זה בתקשורת. העיתונים רק מדווחים שהחיסון נמצא בטוח בקרב קופים שלא הראו תופעות לוואי. מדוע החוקרים נתנו לנבדקים האנושיים תרופה להורדת חום ולטיפול בכאבים? ועוד יותר מדוע זה לא מדווח בעיתונים? 

העיתונים רק מדווחים שמספר זניח של אלו שקיבלו את החיסון פיתחו חום גבוה, כאבי שרירים ועוד. אך למעשה בדיווחים הקליניים נכתב ש-10% פיתחו חום מעל 38 מעלות וכרבע מהמשתתפים פיתחו כאבי שרירים חזקים. למה הדיווחים האלה לא מופיעים בתקשורת? במיוחד שהנדבקים בניסויים נבחרו בקפידה כדי לוודא שאין להם מחלות כלשהן. מה יקרה כאשר האוכלוסייה הכללית שאינה בריאה כל כך תקבל את החיסון? כמה מהם יפתחו תופעות מסוג זה ואולי אחרות?

הנה עוד דבר תמוה שלא מדווח כלל. בדרך כלל בניסויים מסוג זה חייבים לעשות קבוצת ביקורת שמקבלת משהו שנדמה כחיסון כדי לבדוק את אפקט האינבו (placebo). אך בניסויים של החוקרים מאוקספורד רק קבוצה אחת של משתתפים עברה הליך של פלסבו. שאר קבוצות הביקורת בכל שלבי המחקר מקבלות חיסון של מנינגוקוקוס (החיידק הגורם לדלקת קרום המוח). אין בעיה בהליך זה כל עוד מודעים ומפרסמים את המשמעויות שלו. אחת ההשלכות של הליך כזה היא שייתכן וחלק מתופעות הלוואי של החיסון הנבחן ייקברו תחת מעטה של השוואות עם תופעות הלוואי של חיסון אחר.  

קבוצת Moderna

קבוצת מודרנה לא נקיה אף היא מספינים תקשורתיים. בסוף מאי החברה פרסמה ממצאים חלקיים בלבד מהניסוי הראשון שלהם בבני אדם שדווחו כחיוביים. מיד אחר כך המנהלים של החברה מכרו מניות שהיו בחזקתם בסכומים של 30 מיליון דולר, תוך כדי שהם מנצלים את ההייפ שההודעה לעיתונות יצרה בתקשורת.מדוע הם מיהרו להיפטר ממניות כל כך יקרות אם התוצאות כל כך מבטיחות? 

במהלך יולי מודרנה ערכה את השלב השלישי בניסוי ונתנה את החיסון ל-30 אלף משתתפים. בניגוד לשלב הראשון שנערך במאי בו החברה הזריקה למשתתפים רק מנה אחת מהחיסון והודיעה שלא נמצאו תופעות לוואי חמורות, כשהזריקו במהלך יולי שתי מנות בשלב השלישי של המחקר, כ-80 אחוז מהמשתתפים דיווחו על צמרמורות, עייפות, וכאבי ראש ברמה שהפריעו להם בחיי היומיום. יש אפילו שדיווחו שהם הרגישו מאוד רע אך הדבר לא הופיע בדוח המחקר של מודרנה שהתפרסם באמצע יולי ועודכן בסוף החודש.

החגיגה רק החלה

חברות וקבוצות רבות כבר שמות לב לחגיגה התקשורתית ולרווחים שהיא מביאה לחוקרים ולחברות עוד בטרם הוכח דבר והם גם רוצים חלק מהחגיגה. הנה למשל, חברת אלי לילי (Elli Lily) פרסמה השבוע, ב-3 באוגוסט, שהיא תתחיל לתת לכ-24 אלף מבוגרים בבתי אבות נוגדנים שהתפתחו אצל חולים שנדבקו והחלימו ונלקחו ממנות הדם שלהם. שיטה דומה פותחה נגד וירוס ה-ebola.

עם מבוגרים? וגם בבתי אבות?? מי אישר כזה מחקר ולמה ללכת עם הקבוצה הכי רגישה לנגיף?

הגדילה לעשות קבוצה של מדענים פרטיים מהרווארד ומ-MIT שהחליטו על דעת עצמם לקחת חיסון שאחד הסטודנטים שלהם טוען שהוא בטוח! הם מצהירים שאין להם סבלנות לחכות שהחיסון יפותח ויעבור את הליך האישור על ידי ה-FDA. הם רוצים להזריק לעצמם חלקים של הווירוס ולבדוק כיצד הגוף שלהם מטפל בו. הם קוראים לאנשים להצטרף אליהם בהתנדבות ולא לחכות להליכים הרשמיים המאשרים חיסונים של חברות ענק עם יחסי ציבור דורסניים.

אנא מכם, אנשי תקשורת נכבדים, תבדקו את מה שקורה מאחורי הקלעים. אנא בדקו מה קורה ככל הניתן גם במחשכים של המכון הביולוגי בנס ציונה, זה נראה שאין שם בשורה חדשה שלא עובדים עליה גם במקומות אחרים בעולם. מדוע ראשי מערכת הביטחון נרתמו גם לדברר משהו שמומחים כבר אומרים שאין בו חדש? יש חברה שכבר עורכת ניסויים בבני אדם באותה שיטה – שמה COVAXX. אנא בדקו הכול ברחל ביתך הקטנה כדי שלא נהיה מופתעים ונתאכזב מכם, מהמדע וממקבלי ההחלטות של כולנו. אין לי הכלים לעשות דבר בעניין זה מעבר לבלוג שמרים דגל אזהרה.

בברכת עתיד טוב

~ד~


 
חיסון קורונה