תרגיעו, אחרת יש לצפות ולהתכונן למרי אזרחי בעקבות מגפת הקורונה!

זה לא יהיה רק בישראל, מרי אזרחי יאפיין מדינות רבות בשנים בהן וירוס הקורונה יגבה מחיר אנושי – ביולוגי, כלכלי וחברתי. במהלך מגיפות, לאורך ההיסטוריה, לא עובר הרבה זמן עד שאזרחים מתחילים לרתוח האחד על השני, עד שקבוצות בעלות אינטרסים שונים מתנגשות ועד שרמת שביעות הרצון ממקבלי ההחלטות מתרסקת. במדינת ישראל המאבקים בין קבוצות עלולים לעלות רמה ויתאפיינו באנרכיה בולטת. אם לא נהיה מודעים להשלכותיו של מרי אזרחי אנו עלולים לגלוש אליו בקלות מרגיזה. חשוב להבין את מאפייניו כדי להימנע ממנו. 

יש הבדל בין מהפכות או מלחמת אזרחים לבין למרי אזרחי (civil disobedience). המאפיין העיקרי של מרי אזרחי הוא אי ציות כללי בגלל חוסר שביעות רצון ממנהיגים ומממוסדות כלכליים ואזרחיים שבשעת משבר מתרסקת לחלוטין. הדבר מביא עימו אלימות, אנרכיה וקריסת מערכות קולוסלית.

מלחמות אזרחים או מהפכות חברתיות קשורות למאבקים אידיאולוגיים, מרי אזרחי קשור לקריסת מוסדות ורשתות חברתיות וכלכליות.

יש הגדרות שונות למרי אזרחי. יש שהגדירו אותו כמחאה של אזרחים כנגד מעשי השלטון ומדיניותו, מעשים שלדעתם נוגדים את הבסיס החוקי של המדינה. בדרך כלל מחוללי מרי אזרחי מקבלים את הלגיטימיות של השלטון, אך לא את מעשיו והם מנסים לשנות את פעולות השלטון. מרי אזרחי נבדל מהפיכה בכך שמבצעי הפיכות אינם מקבלים את הלגיטימיות של השלטון, ומנסים להחליפו תוך שימוש בכוח. כאמור, הוגים רבים, הגדירו בדרך שונה את המרי האזרחי. אך על אף השונות בהגדרות, הם מסכימים כי מדובר בפעולה בלתי חוקית של אזרח כלפי ממשלו שלו.

מקור המרי האזרחי הוא לרוב תחושה של סתירה בין חוק המדינה לבין חוק מוסרי שנתפס בעיני המוחים כחוק עליון על חוקי האדם וכחוק אוניברסלי. דרך מימוש המחאה תהייה לרוב הפרה סמלית ומכוונת של אותו חוק נגדו מוחים וזאת תוך נכונות לשאת בעונש על הפרה זו.

צבא שומר מפני מפגינים ליד הבית הלבן

אלא שבמצבי קיצון של מגפה שבצידה חוסר אמון קיצוני במנהיגי העם ובמוסדותיו הקו המפריד בין מהפכה ואנרכיה לבין מרי אזרחי לא אלים מיטשטש מהר. רבים החוקרים הטוענים שמגפה שמתמשכת שנים ספורות מכילה את המרכיבים להתפתחותו של מרי אזרחי אלים. אין צורך לדמיין מצבי קיצון, מספיק לראות את התמונות של כוחות הצבא האמריקאי שומרים על נשיא ארה"ב בדרכו להתפלל ליד הבית הלבן והפעלת הכוח של הצבא כנגד מפגינים כדי להבין שמצב של מרי אזרחי יכול להידרדר לתהומות.

 

במדינת ישראל, כמו במדינות אחרות, יכולים להתנקז מספר משברים וחילוקי דעות לתוך משבר הקורונה והקוקטייל שיווצר יהיה אלים ומרחיק לכת מכפי שרבים מדמיינים.

בשנים האחרונות, הלכו ונערמו בשיח הציבורי של מדינת ישראל מספר חילוקי דעות היכולים להצטלב ובעזרת ניצוץ ממועקת המגפה להצית בעירה גדולה מאוד בעתיד הקרוב.  

במדינת ישראל נערמים מספר חילוקי דעות העלולים בכל מקרה להצית מלחמת אזרחים. יש תהום עמוקה בין קבוצות בעם בנושאים ביטחוניים ואזוריים עם שכיננו. יש תהום בסוגיות של דת ומדינה בין דתיים לחילוניים, יש מאבק סמכויות בין רשויות – השופטת והמבצעת, יש מאבק מעמדות בין הפריפריה החברתית והאליטות הישנות, יש מאבק משפטי על השחיתות הממסדית והפוליטית, ועוד. כל אחד ממאבקים אלה יכול בפני עצמו להצית בעירה גדולה שיהיו לה השלכות רבות. אך כשהמאבקים הללו מצטלבים יחדיו ומועצמים בעזרת חרדה וחוסר אמון במוסדות שילטוניות בשעת מגפה הכול יכול להתפוצץ במפץ ענק.

בעקבות כך, מתרבים הדיווחים שמדינות שונות מתכוננות ליום פקודה בה מרי אזרחי יפרוץ בחברה שלהם, בעקבות משבר הקורונה.

משמרות פרטיים בשכונות

במדינת ישראל, הוקם צוות חשיבה במערכת הביטחון שאמור להכין דרכי פעולה וטכנולוגיות שיהיה אפשר להעזר בהן במצב בו יפרצו הפגנות אלימות במיוחד, או אם וכאשר קבוצות יתארגנו כדי לקחת את החוק לידיהם ולא ימלאו אחר ההוראות שיתקבלו בצורה דמוקרטית ברשות המחוקקת. יש חוששים מהתארגנות של אזרחים לא לשלם מיסים ואף, כמו שרואים במקומות שונים בעולם כבר עתה,  אזרחים הנוטלים נשק לידיהם ומונעים מאחרים להיכנס לשכונות.

 

ברשתות חברתיות סגורות שאני חבר בהן קמה זעקה כנגד המשימה הזו שהוטלה על מערכת הביטחון ורואים בה מדרון חלקלק שיכולה לדרדר לתהומות את הדמוקרטיה הישראלית. מנגד יש הטוענים שבמקרה קיצון, בו המגפה תתמשך ומערכות כלכליות וחברתיות יקרסו לא יהיה מנוס מלפעול בדרכים יצירתיות כדי למנוע אנרכיה טוטאלית שיקשה לצאת ממנה.

הזעקה קמה כשהתפרסם שממש בתחילת התפשטותה של המגפה התקיים דיון במטה לביטחון לאומי בו דנו באפשרות להתפתחות מרי אזרחי בעקבות החמרה במצבם של אזרחי ישראל. במסמך שיצא משם נמנו הנסיבות שבהן עלול להתעורר לחיים התרחיש האפל של מרי אזרחי או "חוסר סדר בהיקף גדול": מצוקה כלכלית, חשש (מבוסס או לא) ממחסור במזון, אובדן אמון בהנחיות הניתנות על-ידי הרשויות והתחושה שהן איבדו שליטה במצב, אובדן אמון במערכת הפוליטית ותחושה בקרב אוכלוסיות מסוימות כי נזנחו על-ידי הרשויות. הגורמים האלה, חוששים החברים במל"ל, יגרמו לציבור לצאת נגד המדינה באופן שיסכן את "הדמוקרטיה והחברה הישראלית לטווח הארוך".

הפתרון שהגו הנוכחים באותה ישיבה היה הקמת "מערך תודעה" שיופעל על-ידי צה"ל, אמ"ן, שב"כ והמשטרה ויהיה מיועד להרגעת התסיסה בציבור. מערך התודעה יפעל "במישור התודעתי" על מנת להחדיר לאזרחים מושגים כמו "אחריות משותפת", "סירה אחת" ו"גורל אחד".

אני מבין לחששות שעולים מהדלפות מסוג זה. אך לצערי, מי שחושב שאצלנו מרי אזרחי לא יתרחש, לוקה בערפל חושים כפי שיש שלקו בערפל כזה ונרדמו בשמירה על ראש ממשלה שנרצח ברחובה של עיר הומה. ההיסטוריה מוכיחה שבשעות משבר מהסוג של מגפות הקרקע פוריה למרי אזרחי וצריך לחשוב היטב מה ניתן לעשות מבעוד מועד כדי להוריד את הלהבות אם וכאשר דברים יתחילו לצאת מכלל שליטה.

ייתכן וכאשר הדיונים הללו נערכו במרץ 2020, מרי אזרחי היה בגדר הזיה לא ברורה של כמה אוהבי שררה. ביולי זה כבר התחיל להיראות כאפשרות שאסור לבטלה כלאחר יד. אני מקווה שבדצמבר, אחר שנה של מגה-משבר מסוג זה, תהיה למישהו תוכנית פעולה אם חלילה זה יהפוך לריאלי.  

בברכת עתיד טוב.

~ד~


מרי אזרחי